7 grootste online kansen voor ondernemers uitgelicht

Alle trendanalyses voor het nieuwe jaar zijn er weer doorheen dus het is tijd om het kaf van het koren te scheiden en te ontdekken waar de online kansen voor u als ondernemer te pakken zijn! Die kansen leggen wij graag aan u voor!

tumblr_inline_nwo6gqvLFl1tqedaj_500

#1 Authenticiteit en story(emotion)telling optimaliseren

"Authenticiteit en een geloofwaardig verhaal, dat is hoe kleine bedrijven winnen."

Authenticiteit is altijd al de manier geweest om u te onderscheiden van de concurrentie. Wanneer u een compleet corporate (veelal saai) ingerichte website heeft staan omdat u de concurrentie met grote merken op deze manier aan gaat, zult u geheid verliezen. Want als u er hetzelfde uitziet als de grote merken, is de enige motivatie waardoor er uiteindelijk voor u wordt gekozen: prijs. En dat is niet het imago dat u voor uw onderneming in ogen had, toch? Men moet met u in zee willen gaan omdat zij zich herkennen in de waarden en visie van uw bedrijf, betere en meer persoonlijke service verwachten dan bij grote merken en zich willen binden aan een ‘caring-partner’.

Wat vaak gezien wordt bij grote merken is dat de content tot in de puntjes gevuld is. Het ziet er mooi uit en staat als een huis, maar puntje bij paaltje mist her en der de transparantie en authenticiteit. Het verhaal, het hart van het bedrijf wordt af en toe compleet overgeslagen. Een gemiste kans! Het verhaal achter uw bedrijf en/of organisatie is namelijk dé manier om aandacht te trekken en u te onderscheiden van de concurrentie. Heeft u dit verhaal al tot in de puntjes uitgewerkt? Ga het delen! Wees trots op het verhaal achter de onderneming en voer dit verhaal door in alle content die u uitbrengt.

Eén van de plaatsen om uw verhaal te delen is uiteraard social media. Maak YouTube-video’s, deel relevante en aansprekende quotes via Twitter, Snapchat er op los, vul uw Instagram tijdlijn met inspirerende afbeeldingen of ga de conversatie aan met uw doelgroep via Facebook. Al deze platforms geven u, nu meer dan ooit, de mogelijkheid om uw doelgroep op een voordelige manier te bereiken en uw verhaal te delen, want (bijna) iedere doelgroep is te bereiken op social.  Social is hierin dus een handige en laagdrempelige manier om uw verhaal de wereld in te brengen en daarnaast een goed om traffic en aandacht voor uw website te genereren ..

#2 Video spreekt aan

Video wordt elke dag steeds een beetje belangrijker, en dat zal niet snel ophouden. Denk aan YouTube, Snapchat, Instagram Stories en zelfs Twitter zet zich in om video sterker te maken door korte video’s nu automatisch te loopen.

Laat uw doelgroep kennis maken met de waarden en visie van uw organisatie door middel van video. Ga aan de slag, oefen en ontdek hoe u uw verhaal door middel van video kunt versterken. Deel uw expertise, laat zien wat u doet en waarom, breng over waarom u zo houdt van wat u doet en positioneer uw bedrijf of organisatie op deze manier als expert in de branche. Video is een simpele maar impactvolle manier van storytelling omdat u hiermee direct de betrokkenheid en kennis van het bedrijf of de organisatie kunt delen. Maak op deze manier een connectie met de doelgroep en laat zien dat u weet hoe u moet gaan met uw klanten. Verbinden = onderscheiden! Hoge kwaliteit van uw content (video) is hierin niet eens het belangrijke speerpunt, opnames vanaf uw mobiele device is meer dan prima. Passie en expertise is wat uw klant uiteindelijk naar binnen trekt.

 

Ook Live video’s zijn hier een goede optie! Men ziet graag wat er gebeurt, behind the scenes en op het moment zelf. Daarbij, als het live is verwacht men ook niet direct hoge kwaliteit opnames. Als iemand even aan het snappen is of een Facebook Livevideo inzet gaan kijkers er niet van uit dat dit opgenomen wordt met een professionele camera, camera crew en prachtige belichting maar juist via een mobiele telefoon. De kosten voor het produceren van live content zijn naast tijd, dus eigenlijk 0.0.

#3 Mobile first. Niet als tweede en al helemaal niet als derde

Belangrijk is dat u aandacht besteed aan het mobiele verkeer dat uw website en kanalen ontvangen. Kijk naar de kanalen, bekijk waar uw bezoekers vandaan komen en probeer het verschil tussen nu en 5 jaar geleden te ontdekken. In welke branche u ook aanwezig bent, u zult zien dat mobiele bezoekers een steeds groter gedeelte van uw bezoekersaantal innemen. Naar voorspellingen kan dit in de komende 12 tot 24 maanden zelfs uitbreiden naar bijna al uw bezoekers. Voor spelers in sommige industrieën is mobiel nu al de nummer 1 verkeersaders naar hun website, voor anderen is dit momenteel misschien 30 of 40% van het bezoekers aandeel maar dit blijft constant in beweging. Bezoekers zitten in eerste instantie niet meer achter een desktop of laptop wanneer zij iets willen opzoeken, iedereen pakt vrijwel direct de mobiele telefoon erbij om informatie te vergaren. Dus ook wanneer zij op zoek zijn naar een product of dienst die u aanbiedt. Dus wanneer u druk bezig bent met uw website of volgende social post: creëer vanuit het ‘mobile first’ principe!

#4 Ga adverteren op social

Nog steeds blijft het een goede deal om te adverteren via social media. In vergelijking met traditionele media kunt u een grote groep bereiken voor een respectievelijk klein bedrag per dag. Facebook geeft u hierbij tot nu toe nog steeds het meest aantrekkelijke aanbod in prijs:bereik verhouding. Waar grote merken hun advertentiebudget nog steeds spenderen aan promotie activiteiten via traditionele media, lag de kans voor een grotere naamsbekendheid voor kleinere bedrijven in de SocialAds. Daar is ondertussen verandering in aan het komen, ook grote merken hebben ontdekt hoe ver zij eigenlijk achter liepen door maar een klein gedeelte van hun budget te spenderen aan social adverteren. De kans voor kleinere bedrijven wordt de komende 2 jaar dus steeds en steeds kleiner want hoe vaker grote merken hier gebruik van gaan maken, hoe hoger de advertentieprijzen zullen oplopen. Maak daarom vooral nu nog gebruik van SocialAds die aangeboden worden via Facebook, Instagram en Twitter.

FBADDinstagram-ads-1024x535

#5 Influence er op los

Het is belangrijk om als ondernemer te realiseren dat de belangrijke stem, degene met het grootste bereik, niet alleen nog te vinden zijn in grote netwerken hangend aan grote namen zoals bijvoorbeeld RTL Nederland. Een advertentie inkopen tijdens een grote tv-show en maar hopen dat uw boodschap aanslaat is niet meer van deze tijd. Vooral YouTube en Instagram, waar gebruikers met grote groepen volgers te vinden zijn, zijn dé plekken waar u het moet zoeken om uw product of dienst aan de man te brengen. Zet om te beginnen eens op een rijtje welke influencers het meest draagvlak hebben binnen uw doelgroep en noteer daarnaast de 10 influencers die het meeste bij uw waarden en visie aansluiten. Kunnen zij uw doelgroep laten zien wat uw product of dienst voor hen kan betekenen en sluit de levensstijl van de influencer aan bij uw consument én uw bedrijf?

De daar opvolgende stap is het bedenken van manieren waarop u deze influencer op een voordelige manier gebruik kunt laten maken van uw product of dienst. Neem hiervoor eens een kijkje op diverse influentials platforms zoals Influentials of Hello Sparkle. Het is belangrijk om deze selectie te maken zodat u na het maken van een definitieve keuze, het overbrengen van de boodschap in handen van de influencer kunt laten. Zij weten immers goed hoe zij de doelgroep moeten aanspreken om aantrekkelijk te zijn. Momenteel is het nog relatief goedkoop om uw product of dienst op deze manier te promoten, hoe meer bedrijven deze manier van promotie aanpakken hoe hoger de inzet zal worden. Dus ga vooral snel op onderzoek uit!

#6 Content blijft groeien

De hoeveelheid content zal gaan exploderen en eigenlijk doet het dat natuurlijk al. Hoe vaak ziet u al niet dat men presentaties opneemt, foto’s van gebeurtenissen maakt en dus hun dagelijks leven vast legt?! Altijd, toch? De aanvoer blijft maar komen en dus blijft content maar groeien. Daarom is het ook zo ontzettend belangrijk om u te onderscheiden van de concurrentie en door middel van kwaliteit op te vallen binnen de enorme kwantiteit. Zoek de passende invalshoek, vindt uw niche en ontdek wat uw doelgroep interessant vindt. Zorg ervoor dat u relevant, interessant en structureel naar voren komt in de tijdlijn van uw doelgroep door middel van uw content. Eén keer per week posten is daar voor niet genoeg meer, ga op zoek naar dagelijkse gespreksonderwerpen en post minimaal 3 keer per week online om zo uw doelgroep van relevante informatie te voorzien. Ga niet strooien met overbodige kreten maar creëer relevante content die bijdraagt aan de identiteit van uw organisatie zoals bijvoorbeeld:

  • Verhalen van/over de personen binnen uw organisatie
  • Het verhaal rondom de start van uw bedrijf
  • Het delen van uw expertise
  • Uw visie op trends & ontwikkelingen in de branche
  • Interactie met uw doelgroep creëren door concrete vragen te stellen
  • Video’s die antwoord geven op vragen van uw klanten

Denk ook aan de acties die u dagelijks onderneemt om tot het uiteindelijke product of de dienst te komen, dingen die voor u en uw bedrijf zo vanzelfsprekend zijn maar voor uw doelgroep complete nieuwe kost zijn. Dát is interessant en dat geeft de doelgroep het gevoel dat zij daadwerkelijk iets meekrijgen door uw bedrijf of organisatie te volgen.

De kans voor kleine ondernemers zit hem hier vooral in authenticiteit: het laten zien van rauwe beelden, een kijkje achter de schermen en het displayen van het échte bedrijf. Grote merken laten niet vaak rauwe, snelle of onbewerkte beelden zien omdat alles binnen de corporate identity moet passen en er gelikt uit moet zien. Dat zorgt er vaak voor dat er niet meer naar buiten komt dan alleen de gelikte beelden die niet perse de menselijkheid van het merk weergeven en dat is nu juist precies waar de consument naar op zoek is. Dus pak die kans, laat de doelgroep zien uit welk (authentieke, rauwe en transparante) hout uw onderneming gesneden is en wees niet bang om eens buiten de lijntjes te kleuren.

#7 Maak gebruik van die data smarties

Het is ontzettend belangrijk om beide aspecten hangend aan content aan te vliegen: de bevlogen passie en creativiteit die u als ondernemer in kunt brengen maar daarnaast ook het zicht op de beweging rondom die passie en creativiteit vanuit analytics. Dit laatste kunt u niet overslaan wanneer u online interessant, relevant en succesvol wilt zijn. Aan de hand van deze analyse kunt u uw content namelijk blijven optimaliseren!

Activiteiten die gefocust zijn op SEO, het genereren van verkeer naar uw website en het optimaliseren van de uiteindelijke conversie raden wij aan ook echt op te pakken voor social. Of u dat nu intern kunt implementeren of professionals van buitenaf moet laten aanhaken, zorg er voor dat dit gedeelte gedekt wordt door de juiste personen met de juiste kennis zodat uw content en de manier waarop u dit deelt altijd voldoet aan de laatste trends en ontwikkelingen op dit gebied.

En? Heeft u deze 7 kansen al aangepakt of bent u dit zeker van plan? Ga er voor of neem voor een begeleidende hand eens contact op met frouke@brandsync.nl.