BRANDBLOGS

BLACK FRIDAY TREKT NAAR NL! BLACK FRIDAY MARKETING EN MEER!

Black Friday met BrandMail
Amerikaans fenomeen Black Friday is overgewaaid naar Nederland. Steeds meer retailers en e-tailers grijpen de dag, dit jaar valt het op 24 november, aan om het cadeauseizoen af te trappen. Uit onderzoek in de aanloop naar Black Friday 2017 blijken vooral Nederlandse millennials bekend te zijn met het fenomeen.

Black Friday heeft in Nederland sinds 2015 een behoorlijke spurt genomen in populariteit. Het grote verschil met Black Friday in Amerika is dat het winkelen in Nederland hoofdzakelijk online plaatsvindt. Voor vooral de online ondernemer is het dé kans om mee te doen aan deze trend die bedoeld is om met slim geplande megasales snel geld te verdienen.

In dit blogitem worden kort twee verschillende Black Friday Email marketingideeën beschreven om u te helpen meer verkeer en verkopen te genereren tijdens het grootste winkelseizoen van het jaar. Check wat u kunt doen met Black Friday 2017 als marketingtrend. Als het gaat om e-mailmarketing, zijn er twee benaderingen.

Nog geen reguliere nieuwsbrief?
Ten eerste, als je geen e-maillijst hebt, zoek dan het contact op met al je vroegere klanten en bied hen een speciale VIP-kortingscode aan die hen extra korting oplevert bij aankoop. Omdat ze al iets van je hebben gekocht zullen ze sneller geneigd zijn om opnieuw bij je te bestellen. Als ze de afgelopen 30 dagen hebben gekocht, staat je merk nog vers in het geheugen, dus zorg ervoor dat je vooral die klanten ook meeneemt.

Als je geen e-maillijst hebt, wil je misschien een aantal advertenties inzetten om je e-maillijst vóór Black Friday op te bouwen, zodat je ze tijdens het weekend kunt benaderen.

Ik stuur al een nieuwsbrief
Heb je al een emaillijst met adressen van klanten? Dan kun je de deals die je die dag zult hebben per mail sturen, zodat ze online blijven checken. Probeer de spanning op te bouwen door af te tellen met extra e-mails deze week! En als je specifieke producten promoot, zorg er dan voor dat op de producten kan worden geklikt, zodat mensen rechtstreeks naar de productpagina’s kunnen gaan om hun aankopen te doen. Vergeet je klanten niet te verleiden door de korting in de onderwerpregel van je mailing te vermelden. Dit doe je om doorklikken te stimuleren. Bijvoorbeeld ‘50% korting op de wintercollectie alleen vandaag!’.

Black Friday Shoppen in Rotterdam
Rotterdam gaat met hun “Black Friday weekend” een poging doen om Black Friday ook offline leven in te blazen. Black Friday Nederland verwacht succes en voorspelt dat andere grote steden snel volgen. Rotterdam streeft na de meest vernieuwende stad van de Benelux te worden en zet hierbij ook in op het winkelend publiek. Als eerste stad in Nederland haalt Rotterdam de van origine Amerikaans koopjesdag “Black Friday” binnen. Op een manier hoe Black Friday ooit in Amerika is ontstaan, namelijk als “offline” winkelevenement waarbij de aanbiedingen fysiek in de winkel gescoord moeten worden.

Allereerst is er rondom de laatste week van november aanzienlijk meer winkelend publiek in de grote steden dankzij de naderende decembermaand. Door extra kortingen, speciale acties en door zelfs een ludieke Mancave te bieden, nodigt Rotterdam een zeer groot publiek uit om Black Friday tot een uitje te maken voor het hele gezin. Tevens opent dit mogelijkheden voor kleine lokale retailers en boetieks, die tot op heden moeite hebben om eigenhandig een Black Friday actie bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. Verder zijn er in de binnenstad van Rotterdam veel modewinkels te vinden en laat dit nou net een branche zijn die in 2016 tijdens Black Friday in Nederland een enorme omzetstijging van 289% heeft gerealiseerd t.o.v. 2015. Voor meer informatie kun je contact opnemen met info@brandsync.nl

Waarom is een bewerkersovereenkomst essentieel voor e-mail marketeers?

Wat is een bewerkersovereenkomst? Wanneer maak je er gebruik van? Wat zet je erin? En welk effect heeft het op e-mail marketeers? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Wist je dat organisaties een documentatieplicht hebben?
Ze moeten te allen tijde kunnen aantonen dat zij passende maatregelen hebben genomen om jouw persoonsgegevens te beschermen, zowel technisch als organisatorisch.  Op deze manier zorgt de overheid ervoor dat de persoonsgegevens van betrokkenen beschermt blijven en niet zomaar overal voor gebruikt kunnen worden. Hier is zelfs een wet voor opgesteld: de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Deze wet omschrijft wat er onder persoonsgegevens verstaan wordt, maar vooral waar deze gegevens voor gebruikt (mogen) worden en hoe organisaties ermee om moeten gaan. Ook de bewerkersovereenkomst wordt in deze wet behandeld, maar wat is dat precies?

Wat is een bewerkersovereenkomst?
Een bewerkersovereenkomst houdt in dat je schriftelijk vaststelt dat een taak aan jou is uitbesteed. Je stelt hiermee vast dat jij niet de hoofdverantwoordelijke bent als een taak anders loopt dan verwacht. De persoonsgegevens die jij tot je beschikking krijgt, mag je alléén in opdracht en volgens de aanwijzingen in de bewerkersovereenkomst verwerken. Je mag deze gegevens dus niet voor persoonlijke doeleinden inzetten. Wel is het de taak van de verantwoordelijke om dit met regelmaat te controleren en monitoren.

Wanneer maak je er gebruik van?
Een bewerkersovereenkomst is op jou van toepassing als jij (verantwoordelijke) gegevens laat verwerken door een ander (bewerker). Jij moet ervoor zorgen dat de veiligheid gewaarborgd is. Het beschermingsniveau staat hierbij gelijk aan de te verwerken gegevens, Zo hebben bijvoorbeeld medische dossiers een strenger beschermingsniveau dan een bonuskaart van de Albert Heijn.

Wat zet je erin?
De inhoud van een bewerkersovereenkomst is per organisatie verschillend. Wij hebben een aantal vragen opgesteld die als handvatten kunnen dienen voor het opstellen van de bewerkersovereenkomst van jouw organisatie:

 • Waar mogen de persoonsgegevens voor worden gebruikt?
 • Welke veiligheidsmaatregelen worden er getroffen om deze gegevens te beschermen?
 • Waar worden de persoonsgegevens opgeslagen?
 • Wat is de procedure wanneer er een data lek ontstaat?
 • Wie vergoed eventuele schade?

Conclusie
Feitelijk is een bewerkersovereenkomst een gedocumenteerde afspraak, met betrekking tot persoonsgegevens tussen twee partijen. Dit document wordt opgesteld om de veiligheid van persoonsgegevens te garanderen. Daarom is het van belang dat dit document te allen tijde gecontroleerd kan worden. Voor e-mail marketeers houdt deze overeenkomst in dat zij goede afspraken moeten maken over de procedures die zij intern hanteren. Ook moeten zij transparant zijn naar de consument over het gebruik van hun persoonsgegevens.

Wist je niet dat er zoveel randzaken bij e-mailmarketing kwamen kijken? Wil je hier eigenlijk geen tijd of mankracht aan besteden? Met onze mailingtool BrandMail is het verzenden van een mailing een fluitje van een cent. Neem contact op met melanie@brandsync.nl en wij nemen met plezier jouw e-mailmarketing onder onze hoede!

Welke incentive levert de meeste conversie op?

Bereik meer conversie door het kiezen van de juiste incentive! Maar wat is de juiste incentive voor jouw organisatie? 

Wat is de meest gemaakte fout bij het bestellen van een nieuwe incentive?
Wat is nieuw? Wat is populair? Wat gebruiken andere merken? Het probleem is dat het kiezen van een incentive vaak gebeurd op basis van een willekeurige individuele suggestie. Dit is niet vreemd, want in alle beslissingen die we maken spelen onze persoonlijke voorkeuren een rol. Wat ook vaak voorkomt is dat oude incentives worden hergebruikt. Economisch erg verantwoord, maar niet effectief.

Waarom het gebruik van incentives waardevol is!
De reden dat bedrijven gebruik maken van incentives is om de conversie te vergroten. Incentives kunnen namelijk de magneet zijn die twijfelaars alsnog over de streep trekken. Iets weggeven lijkt op het eerste gezicht van economische waarde, maar uit onderzoek blijkt dat de psychologische waarde de doorslag geeft. Zo kunnen de economische waarde van een tablet en een weekendje weg hetzelfde zijn. Maar de psychologische waarde is veel hoger bij het weekendje weg, omdat dit een emotionele ervaring creëert.

Wat is de beste manier om incentives te meten?
Om deze subjectieve, psychologische waarde te meten, zijn andere instrumenten nodig dan de standaard  A/B-testen. Waarom? Omdat we voor psychologische waarde moeten gaan kijken naar onbewust gedrag en onderliggende gevoelens. Om het optimale resultaat van jouw incentive te meten kun je daarom beter gebruik maken van de klantervaringen. Voer een klanttevredenheidstest uit, start een poll of creëer een like & winactie waarbij de mooiste/leukste/grappigste ervaring van de desbetreffende incentive beloond wordt.

De perfecte incentive voor uw organisatie!
Onbewuste voorkeuren kunnen gemeten worden door middel van impliciet testen. De basis van impliciet onderzoek is het registeren van de reactietijden van de respondent bij het maken van keuzes tussen alternatieven. Hierbij geldt: hoe korter de reactietijd, hoe sterker een associatie in het brein genesteld zit. Een korte reactietijd indiceert een sterkere keuzevoorkeur voor de incentive. In de praktijk resulteert een sterke keuzevoorkeur in een hogere respons, wat uiteindelijk leidt tot een campagne met een hogere conversie. Het blijft hierbij belangrijk dat u de doelgroep goed in gedachten houdt en de incentives hierop aanpast. Zo scoort een opleidingscheque beter voor jongeren en een administratiecheck beter onder ouderen.

Zo hou je de aandacht van je consument vast!

 

Ben je bekend met het fenomeen multiscreening? Nee? Wij durven te wedden dat je er op dit moment onbewust mee bezig bent!

Wat is multiscreening?
Multiscreening houdt in dat je op meerdere schermen tegelijkertijd actief bent. Dat kan bijvoorbeeld je computer en mobiele telefoon zijn of je televisie en Ipad. Uit een eye-tracking onderzoek van Marketingfacts is gebleken dat mensen 2,5 keer per minuut van aandacht wisselen tussen meerdere schermen. Daarnaast blijkt dat 50% van de fixaties op de schermen maximaal 10 seconden duren. De testpersonen wisselden dus om de 10 seconden van aandacht tussen de twee schermen die zij voor zich hadden. Met als effect dat multiscreeners, in vergelijking tot singlescreeners, zich veel minder herinnerden van wat zij zojuist hadden gezien.

Wat is de oorzaak van multiscreening?
In een maatschappij waarin wij altijd online en bereikbaar zijn, is het niet zo vreemd dat we geen rust kunnen bewaren. De ideale tijdsduur van een video is gemiddeld korter dan 30 seconden en bij elk digitaal nieuwsbericht of blog staat tegenwoordig een indicatie van de leesduur. Wij zijn helemaal getraind om snel informatie te scannen, vinden en direct weer door te schakelen. Daarbij zorgen de diverse schermen die wij gebruiken voor de nodige verleidingen. Zeg eens eerlijk. Ligt jouw telefoon naast je computer? En bekijk je direct de inkomende berichten zodra je telefoon af gaat? Of kijkt je televisie terwijl je tegelijkertijd op je Ipad aan het browsen bent?

De oplossing: een korte en krachtige kernboodschap

Hoe kun je als organisatie de interesse van jouw doelgroep lang genoeg vasthouden om je boodschap over te brengen?

 • Zorg ervoor dat je kernboodschap kort en krachtig is. Als deze duidelijk is en consistent herhaald wordt pikt de lezer deze, ondanks multiscreening, alsnog op.
 • Probeer je communicatie zoveel mogelijk audiovisueel te presenteren. Op deze manier brengt je de boodschap over via twee zintuigen, horen en zien. Zodra een van deze zintuigen is afgeleid, door een telefoongesprek of tweede scherm, neemt het andere zintuig de boodschap alsnog waar.
 • Het verrassingseffect van harde geluiden of flitsende beelden blijkt ook erg effectief te zijn. Bovendien zorgt het schrikelement van een aandachttrekker ervoor dat de boodschap beter herinnerd wordt.

Is personalisatie de toekomst van marketingcommunicatie?

Personalisatie in de marketingcommunicatie is HOT. We zien het overal voorbij komen. In video’s, nieuwsbrieven, content en zelfs op websites. Hoe komt het dat personalisatie ineens zo hot geworden is? Wat is het effect van het personaliseren van onze marketingcommunicatie middelen? En loont het om op deze nieuwe trendgolf te springen? BrandSync zet de feiten voor u op een rijtje!

Video

Dat de personalisatie van content hot is hebben we inmiddels wel door. De grootste uitdaging hierbij is om de Customer Journey te personaliseren. Zou het niet geweldig zijn om bijvoorbeeld een gepersonaliseerd overzicht van je uitgaven te krijgen, in plaats van een algemene e-mail? Veel beter in ieder geval dan al de willekeurige advertenties van tegenwoordig. Schieten met hagel, daar komen we tegenwoordig niet ver meer mee. Wat kunnen gepersonaliseerde video’s hierin voor ons betekenen?

Hoe worden gepersonaliseerde video’s gemaakt?
Klantgegevens uit CRM-systemen worden gebruikt als input voor gepersonaliseerde video’s. De gegevens uit de CRM-systemen worden automatisch in deze video’s verwerkt. Met als resultaat een gepersonaliseerde video met relevante content, specifiek geselecteerd voor de desbetreffende klant. De gegevens uit CRM-systemen zijn relatief makkelijk te exporteren, waardoor binnen no-time duizenden gepersonaliseerde video’s ontwikkeld kunnen worden. Deze video’s kunnen vervolgens via sms of e-mail verzonden worden.

Wat is het effect van gepersonaliseerde video’s?
Het toevoegen van persoonlijke informatie, zoals een naam of foto, creëert meer betrokkenheid bij de kijker. Dit komt omdat de kijker zich persoonlijk aangesproken en dus uniek voelt. Door al het algemene marketinggeweld dat ons om de oren vliegt, is het erg aangenaam om je als kijker voor de verandering persoonlijk aangesproken te voelen. Met als effect dat gepersonaliseerde video’s de kijker vanaf de eerste seconde meer triggeren. Deze vorm van video is ideaal om meer betrokkenheid te creëren, een hogere CTR te behalen of conversie te boosten.

Wat zijn de voordelen van persoonlijke video’s?

 • Je valt op tussen het marketinggeweld
 • De content wordt beter onthouden
 • Een hogere click-through-/click-to-open-ratio
 • Je houdt de aandacht van de kijker langer vast

Nieuwbrieven

Nieuwsbrieven versturen waar de abonnees blij van worden, dat wil iedere organisatie toch? Waarom sturen we dan nog steeds algemene berichten boordevol dubbele content of oninteressante opvul artikelen? De enige manier om de abonnee écht te interesseren is door informatie te delen binnen zijn of haar interessegebied. Dit realiseer je door persoonlijke samenvattingen toe te passen in de nieuwsbrieven.

Waarom werken de standaard nieuwsbrieven onvoldoende?

 1. Overload aan informatie
  Organisaties met meerdere doelgroepen versturen soms ook meerdere nieuwsbrieven. Voor elke doelgroep stellen zij een eigen nieuwsbrief samen. Vaak zijn abonnees op meerdere nieuwsbrieven van dezelfde organisatie geabonneerd. Hierdoor ontvangen zij dezelfde informatie via verschillende nieuwsbrieven. Dit leidt tot een overload aan (dezelfde) informatie over een overkoepelend onderwerp, waardoor abonnees zich sneller zullen uitschrijven. Persoonlijke samenvattingen zorgen ervoor dat de onderwerpen in de nieuwsbrieven daadwerkelijk interessant zijn voor de abonnee.
 2. Overvolle inbox
  Wanneer een abonnee meerdere nieuwsbrieven met dezelfde of soortgelijke informatie ontvangt, kan er interesse worden verloren. Dit vergroot de kans op verwijdering van de e-mail of zelfs uitschrijving van de nieuwsbrief. Een overvolle inbox aan e-mails of informatie resulteert in een lage attentiewaarde van de nieuwsbrief of het artikel. De interesse van de abonnees zal hierdoor afnemen, omdat zij het gevoel krijgen dat ze de organisatie niet meer goed kunnen volgen.

Wat zijn de voordelen van persoonlijke samenvattingen?

 • De maildruk van de abonnee neemt af
 • Ze verhogen de relevantie van de content
 • Creëren een hogere betrokkenheid van de abonnees
 • Creëren hogere open ratio’s en CTR (click through ratio)
 • De unieke openingen van de nieuwsbrieven stijgen
 • De kans dat abonnees zich uitschrijven verkleint
 • De verzendkosten van de nieuwsbrieven gaan omlaag
 • Het bespaart tijd

Online content

Dat gepersonaliseerde online content meer effect heeft dan algemene online content is geen geheim. Het is niet voor niets het toverwoord onder marketeers. Als het goed wordt toegepast is het een uitstekende methode om klanten te verleiden en aan je te binden. Maar welke mogelijkheden biedt personalisatie eigenlijk binnen de online klantbeleving? En hoe zet je personalisatie effectief in?

 1. Maak gebruik van een gepersonaliseerde aanhef in een directe mail
  Een directe mail, waarbij de lezer persoonlijk wordt aangesproken wordt vaker gelezen. De personalisatie triggert de lezer, omdat hij of zij denkt dat de mail speciaal voor hem of haar bedoeld is. Hierdoor zal de lezer de nieuwsbrief op zijn minst scannen op relevante informatie, wat kan resulteren in een verkoop.
 2. Creëer de allerbeste klantenservice
  Zou het niet heerlijk zijn om niet alle standaard vragen te hoeven beantwoorden, die totaal niet op jou van toepassing zijn? Hier kan gepersonaliseerde content voor zorgen. Het werkt eigenlijk hetzelfde als aan de telefoon. Je geeft jouw persoonsgegevens of login gegevens vrij en de klantenservice kan direct meekijken in jouw omgeving. Op deze manier kunnen zij sneller een oplossing voor jouw probleem vinden, zonder allerlei onnodige vragen te stellen.
 3. Stippel een gepersonaliseerde customer journey uit
  Met behulp van de data van de klant kan gemakkelijk een online customer journey uitgestippeld worden. Door de route te volgen die de klant door de website bewandelde, krijg je meer inzicht in de wensen en behoeftes van die specifieke klant. Door het verzenden van complimenterende content kan hier naadloos op ingespeeld worden.
 4. Teveel segmenteren gaat tegen je werken
  Als content teveel gesegmenteerd wordt, bestaat de kans dat de bezoekers van de website zich geen objectief beeld meer kunnen vormen over jouw organisatie). Zij ontvangen zoveel gepersonaliseerde content, dat de kern van de organisatie en de producten of diensten totaal aan hen voorbij gaat. Dit terwijl zij misschien ook openstaan voor andere producten of diensten, buiten de vastgestelde interesses om.

Website

Personalisatie is een middel dat ervoor zorgt dat content beter aansluit bij de wensen en behoeftes van de bezoeker. We willen af van de algemene communicatie en streven naar een unieke ervaring voor alle bezoekers. Dit klinkt misschien als oud nieuws, maar in de praktijk wordt dit nog te weinig doorgevoerd.

Wat zijn de Essentials van een gepersonaliseerde website?
Om de basis van je gepersonaliseerde website goed gefundeerd te krijgen, is het verstandig om meteen bij je marketing- of communicatiestrategie te bedenken hoe het platform zich zal aanpassen aan verschillende gebruikers. Dit is namelijk de enige manier om zeker te weten of alle ontwikkelende elementen geschikt zijn voor personalisatie. Houd er bij het ontwerpen van de website dus rekening mee dat een pagina zich moet kunnen aanpassen. Zowel aan de persona zelf als de fase van de customer journey waarin deze persona zich bevindt. Hier kun je vervolgens verschillende landingspagina’s aan toevoegen. Het gebeurt nog te vaak dat een uitgebreide set aan advertenties worden doorgestuurd naar een beperkte set landingspagina’s. Iedere advertentie neemt zijn eigen context mee. Houd er daarom rekening mee dat er voldoende landingspagina’s zijn voor diverse bezoekers met uiteenlopende interesses.

Wat zijn de voordelen van een gepersonaliseerde website?

 • Resulteert in meer relevante customer experiences
 • Zorgt voor de optimalisatie van conversie
 • Creëert meer loyaliteit
 • Verhoogd de customer engagement
 • Creëert meer herkenning

Overtuigd dat online personalisatie de toekomst van online marketingcommunicatie is? Of zien we iets over het hoofd? Wij van BrandSync zijn in ieder geval nieuwsgierig genoeg geworden om het uit te proberen. Ook geïnteresseerd om personalisatie in online marketingcommunicatie uit te proberen, maar heb je geen tijd of niet genoeg ervaring om dit zelf te doen? Neem contact op met melanie@brandsync.nl en wij helpen je graag verder!

52 success stories: Waarom Snapchat voor marketeers werkt!

Een van de meest gezochte zoektermen op Google in 2016 was: Hoe werkt Snapchat? Waar het medium voorheen vooral bekend stond om de grappige filters, wordt Snapchat ondertussen steeds populairder onder marketeers. Hoe komt dat? En hoe kunt u hier als ondernemer optimaal gebruik van maken?

Snapchat draait om actuele, humoristische en vooral korte visual exposure. De foto en/of video wordt direct gepost en is maar één keer 24uur zichtbaar. Dit zorgt ervoor dat uw organisatie ten alle tijden actuele content post. De beperkte zichtbaarheid van deze foto’s en video’s maakt Snapchat een interessant social media kanaal. Het laagdrempelige karakter en de hoge entertainmentwaarde zorgen ervoor dat Snapchat zeker van toegevoegde waarde kan zijn als promotiemiddel.

Read More

Klantgeluk vergroten met social listening

Hoe vaak komt u berichten op uw tijdlijn tegen waar u geen chocola van kunt maken? Wij durven er van uit te gaan dat dit best wel vaak is… Bedrijven slingeren af en toe informatie de wereld in zonder dat zij er bij stil staan hoe het aan kan komen bij de lezer en of de context voor hen wel duidelijk is. Vaak haakt de (potentiële) klant dan af.
Online communicatie is meer dan alleen wat leuzen de wereld ingooien en maar zien wat er mee gebeurt. Communiceren begint met zo open, eerlijk en duidelijk mogelijk te communiceren richting de klant. En dat zonder uw onderneming af te vallen. De tijd dat klanten zelfverheerlijking van ondernemers accepteerden, is voorbij. Net zo goed als verhalen die te goed klinken om waar te zijn. In ons tijdperk waar in verspreiden van meningen en ervaringen veelal via social media gebeurt, kan dit een hoop negatieve publiciteit met zich meebrengen. En daar zit u uiteraard niet op te wachten. Klantgeluk is waar uw prioriteit ligt, daarom geven wij u graag een frisse blik op de manier waarop u klantgeluk kunt realiseren!

Social listening is key!

Voor u aan de slag gaat met het optimaliseren van uw online communicatie raden wij aan te beginnen met ‘social listening’. Simpel gezegd is dit het monitoren van de online conversatie rondom uw onderneming, merk of organisatie. Wat is de actuele behoefte van uw klant? Welke producten en diensten slaan aan, en welke niet? Wat wordt er allemaal over u gezegd en nog belangrijker, hoe wordt daar op gereageerd? Wat doen uw concurrenten en hoe ontwikkelt de markt zich? Door deze vragen inzichtelijk te maken kunt u uw online communicatie verbeteren, trends herkennen en inspelen op actuele en toekomstige behoeften. U kunt natuurlijk eigenhandig al deze informatie verzamelen, maar er zijn een hoop handige tools die dit werk voor u kunnen doen. Over deze tools vindt u onderaan dit bericht meer!

Het zal u niet verbazen dat via social media een groter publiek te bereiken is dan waar dan ook. Nergens anders heeft u de kans om met een publiek van dit formaat in contact te komen dat op één of andere manier al met uw merk is verbonden. En nee, zelfs niet in uw winkels of via uw website. Facebook heeft maandelijks namelijk meer dan 1,94 miljard actieve gebruikers, Instagram bijna 500 miljoen en op Twitter vindt u meer dan 300 miljoen maandelijkse actieve gebruikers. Onderzoek van Nielsen wijst uit dat 33% van de klanten liever via social media met merken in contact staat dan per telefoon. Social listening is dus een goede eerste stap om te begrijpen wat de klant wil. En om aan de constant veranderende behoeftes te kunnen voldoen is het dan ook noodzakelijk om de klantverwachtingen bij te benen.

Direct uit het hart

Commentaren die u online tegenkomt, kunnen nog wel eens zwaar op uw dak vallen. Vorige maand heeft u nog een feedbackformulier laten invullen waarin men over het algemeen positieve feedback gaf, maar wanneer u online gaat snuffelen komen de negatieve berichten vrij hard over. Eén van de redenen dat uw klanten uw feedbackformulier vriendelijk invullen is dat ze er de tijd niet voor nemen (of u stelt te veel vragen), of het geduld ontbreekt om expliciet uit te spreken wat zij denken. Social media is een totaal andere en eigen omgeving. Men is hier vertrouwd en bekend en schroomt niet zijn of haar mening te delen. Hoewel negatieve reacties hier nogal erg direct over kunnen komen, komen zij wel direct uit het hart van de schrijver. Dit is juíst het soort feedback waar u en uw bedrijf van kunnen leren en door dit te verbeteren, uiteindelijk kunnen groeien. Social listening kan helpen de negatieve commentaren te filteren en hier meer inzicht in te krijgen. Wanneer bijvoorbeeld vaak wordt gemeld dat u te weinig informatie op uw website heeft staan, dan kan slimme social listening sofware een opmerking aangeven als ‘Meer informatie op uw website kan leiden tot een betere websitebeleving’ zodat u deze informatie kunt verwerken op uw website. Met dergelijke informatie kunt u klantemoties beter begrijpen en aanhangende problemen oplossen die soms niet komen bovendrijven als u elektronische of papieren feedbackformulieren analyseert.

Zorg voor vertrouwen

Real time in contact staan met uw klanten is onmisbaar om uw bedrijfsvoering constant te kunnen optimaliseren. Juist op de social platforms kunt u dit bereiken. Klanten willen gehoord worden en gebruiken deze kanalen als platform om met uw merk in contact te komen, informatie te verkrijgen en snelle oplossingen voor hun problemen te krijgen.

Uit onderzoeken blijkt dat twee derde van deze mensen, nog dezelfde dag een antwoord van u verwacht. Wat ook naar voren komt is dat het beantwoorden van klantvragen op social media voor een omzetgroei van 20 tot 40 procent per klant kan betekenen. Een social listening platform beperkt zich daarom over het algemeen ook niet alleen tot het verzamelen van klantgegevens. De platforms laten weten wanneer een klant een verzoek of probleem post dat gerelateerd is aan een bepaald treffend antwoord. Zo kunt u dit real time oplossen waardoor u het vertrouwen bij uw klant vergroot.

Maak het persoonlijk

Wanneer uw klantenkring diverser wordt is het aan te raden personalisatie toe te voegen aan uw marketingstrategie. Identieke marketing kan nooit de nieuwsgierigheid van de verschillende publieksgroepen trekken. Eerder is al gesteld dat personalisatie vijf tot acht keer meer Return On Investiment kan opleveren. Zo blijkt ook hier uit onderzoeken dat ruim 65% van de klanten positiever is over een merk wanneer zij content zagen die waardevoller, interessanter of relevanter was. Om dit te realiseren is content dus uw grootste troef. Door relevante content te creëren die aansluit bij de diverse segmenten binnen uw doelgroep, kunt u uiteindelijk uw volledige doelgroep aanspreken. Ontleed de manieren van communiceren onder uw klanten, net zoals de woorden die zij gebruiken, de tone-of-voice die daar bij aansluit en de specifieke behoeften die zij hebben met betrekking tot uw merk. Met deze inzichten kunt u persoonlijke marketingcampagnes opstarten. Een dynamisch en krachtig social listening platform biedt u ook hier weer tools om uw publiek op social media te verdelen in verschillende categorieën.

Ga proactief aan de slag

Hoe u klantgeluk kunt realiseren? Door de verwachtingen van uw klant te overtreffen! Het is dus onmogelijk om dit voor elkaar te krijgen zonder de nodige informatie en inzichten. Om dit consistent aan te pakken moet u dus absoluut proactief in de markt aan de slag gaan. Kijk verder en weet wat er niet alleen in uw werkveld gebeurt, maar ook in omringende gebieden. Door constant te monitoren wat uw klanten bespreken en contact met hen te zoeken, kunt u een proactieve en vooruitstrevende klantbelevingsstrategie voor de lange termijn opbouwen. Social listening helpt u om snel veranderende klantbehoeften te monitoren, te anticiperen op trends en bruikbare inzichten te krijgen waar u die veranderingen kunt doorvoeren.

Social listening is één van de meeste betrouwbare manieren om door gesprekken en commentaren op social platforms heen te komen. Het biedt u dus ook de mogelijkheid om meer te weten te komen over uw klanten, het verandergedrag en de verwachtingen. Ongeacht de afstand kunt u uiteindelijk dus ook op persoonlijk niveau met uw klanten communiceren. Social media zijn onuitputtelijk wanneer het over data gaat, met social listening kunt u al die data omzetten naar informatie en inzichten waarmee u uw klantervaringen kunt verbeteren en te gaan voor ultiem klantgeluk!

U leest hier meer over diverse social listening tools.

Verhoog de conversie van uw website met webchats!

We komen het op steeds meer websites tegen: webchat. Door het inbouwen van deze functie voegt u een stukje interactie toe dat helpt uw potentiele klant te overtuigen zaken met u te doen. Zo helpt de optie bijvoorbeeld bepaalde onzekerheden bij de bezoeker weg te nemen. Daarnaast is uit diverse onderzoeken gebleken dat het gebruik van webchats een positief effect op het conversiepercentage van uw website heeft.

 

Om de mogelijkheid tot chatten op de juist manier in te zetten geven wij een aantal tips & tricks!

#1 || Maak het persoonlijk!

Zorg dat de chatfunctie op uw website voorzien is van een aansprekend icoon of vriendelijk gezicht. Door een herkenbare (menselijke) afbeelding toe te voegen creëert u net wat extra interactie en wekt u vertrouwen bij de gebruiker.

#2 || Plaats het chatvenster op een opvallende plek

Geeft de chatfunctie een goed zichtbare en makkelijk vindbare plek op uw website. U zult merken dat het chatvenster een hoop telefonisch verkeer voor u wegneemt en dat mensen die een chat starten vaker voor conversie zorgen dan de gemiddelde bezoeker.

#3 || Zorg voor herkenbaarheid

De meeste webchats kunt u volledig aanpassen naar de huisstijl van uw onderneming. Mocht dit niet zo zijn, zorg dan voor een webchat die wel aansluit bij uw huisstijl en integreert met het huidige design van uw website. Maak dus op zijn minst gebruik van uw kleuren en verwerk het logo in het chatvenster.

#4 || Laat de webchat automatisch verschijnen

Veel mensen zullen op het eerste gezicht wat terughoudend zijn in het gebruiken van de chatfunctie. En dat is zonde, de chat zou juist laagdrempelig moeten zijn. Maak daarom de keuze om automatisch een bericht te laten verschijnen nadat de bezoeker 30 tot 60 seconden op uw website aanwezig is. Denk hierbij aan een pop-up middenin het scherm dat men weg moet klikken of een subtiele slide-in onderaan de pagina.

#5 || Zorg dat het onderwerp duidelijk is voor de chat begint

Voordat de webchat daadwerkelijk van start gaat kunt u de bezoeker naar informatie vragen. Laat hen eerst de naam en het onderwerp van gesprek invullen zo kunt u wanneer er diverse specialisten aanwezig zijn, de vraag doorspelen naar de persoon met de meeste kennis betreft dit onderwerp.

#6 || Zorg voor constante bereikbaarheid

Hoewel het natuurlijk niet altijd mogelijk is dirct te antwoorden, is het belangrijk zoveel mogelijk online te zijn. Bent u niet online? Vraag dan in het chatvenster automatisch wat de vraag van de bezoekers is en of u hem of haar op een ander moment kunt terugbellen.

#7 || Beleefd, behulpzaam en oprecht

Zorg ervoor dat iedere medewerker met toegang tot de webchat, zich netjes en beleefd mogelijk antwoord. Houdt rekening met de doelgroep en pas uw schrijfstijl hier op aan. Is de sfeer informeel? Dan kunt u best wat losser antwoorden, maar zorg altijd dat de bezoeker een professioneel en accuraat antwoord krijgt.

#8 || Geef bezoekers de mogelijkheid tot naslag van het gesprek

Is de webchat ten einde? Geef uw klant dan de mogelijkheid een naslagwerk van het gesprek naar zichzelf te e-mailen. Op deze manier biedt u de klant extra service en kunnen ze de informatie op een later tijdstip nogmaals raadplegen. Verzamelen deze transcripten ook voor uw onderneming om uw webchats en content op de website zo constant te optimaliseren. Zijn er vragen of onderwerpen die vaker ter sprake komen? Dan wordt dit onderwerp niet duidelijk genoeg gecommuniceerd op uw website en kunt u hier dus nog zeker punten halen!

Voor ondersteuning en toepassing van webchats kunt u uiteraard bij Brandsync aan de bel trekken. Neem vrijblijvend contact met ons op via info@brandsync.nl!

Bent u benieuwd welke voordelen retailers kunnen halen uit het toepassen van webchats? Of welke valkuilen zij tegen zijn gekomen? Frankwatching gaat er in dit artikel dieper op in.

Influencer marketing, is dat iets voor u?

Afbeeldingsresultaat voor influencer

Er is geen marketingsite meer waar u er nog omheen kunt: Influencer marketing. Flink gehyped of kan dit ook ontwikkeling voor uw onderneming betekenen? Zeker weten! Het alleen wel uiterst belangrijk dat u vooraf genoeg onderzoek doet naar een passende influencer, het aantal volgers zegt namelijk lang niet alles. Om u door deze afweging heen te helpen geven we hier een aantal tips. Maar! We beginnen even bij het begin want influencer marketing kan dus, wanneer u het op een passende manier inzet, echt een ontzettend krachtig middel zijn om een sterkere relatie met uw doelgroep op te bouwen.

Wie is die influencer?

Onder influencers rekenen we al snel vooral beroemde acteurs, atleten, modellen en socialites. Maar sla zeker de bekende bloggers, vloggers en jonge internetondernemers niet over. Per definitie wordt de influencer gevolgd door een grote community. Zoals de naam al zegt heeft deze persoon invloed op de community, ze worden door de volgers veelal gezien als voorbeeld en zijn daarom voor merken erg interessant om samenwerkingen mee aan te gaan. Grote merken hebben daarom vaak zeer hechte relaties met “hun” influencers.

influence-casestudy

Deze manier van marketing is een niet-promotionele manier van vermarkten waarbij merken hun moeite in opinieleiders stoppen in plaats van dat zij zich direct tot de doelgroep richten. Echt nieuw is deze manier van marketing natuurlijk niet. Sinds de 17e eeuw gebruiken we als al de bekrachting van anderen om beslissingen te nemen. Dat begon bij Josiah Wedgwood (die van het beroemde servies inderdaad) die koninklijke aanbevelingen gebruikte om een zeer bijzondere uitstraling voor zijn merk te creëren waardoor de waarde van zijn producten aanzienlijk steeg. Sindsdien volgden nog velen in zijn voetsporen. Hoe meer iemand verstand heeft of lijkt te hebben van het onderwerp, des te meer we deze persoon vertrouwen. En dat dit ook daadwerkelijk zo werkt, is al meerdere malen bewezen met verschillende studies. Dus een laagdrempelige, effectieve en budgetproof manier van promotie. En wie wilt dat nu niet?

Keuzes, keuzes, keuzes!

En dan komen de overwegingen… Welke influencer past bij uw bedrijf? Welke influencers zijn er allemaal? Wie heeft de juiste volgers in zijn of community? Kiest u voor een bekende influencer of is een micro-influencer meer wat bij uw visie past?

Laten we eerst eens bekijken welk types campagnes er vaak rondom influencers opgezet worden. Dit is natuurlijk niet wat u moét doen, maar wel wat het meest gedaan wordt.

Afilliate campagnes

Het merk geeft de influencer commissie over gekochte producten wanneer de koper via de influencer producten aanschaft. Door een code in de URL wordt dit zichtbaar.

Appearance campagnes

De influencer ontvangt de producten of het merk betaalt de influencer om de producten te gebruiken. Zowel online als offline wordt de influencer dan met de artikelen gezien. Met de status als trendsetter is de kans groot dat volgers het product ook willen.

Instagram take-over

Een vooraf bepaalde periode wordt het Instagram account van het merk overgekomen door de influencer. Deze post dan vanuit het merk maar nadrukkelijk onder zijn of haar eigen naam. Vaak promoot de influencer de Instagram take-over ook over zijn of haar eigen kanalen. Dit kan een hoop nieuwe volgers opleveren. Een take over wordt zo ook op Snapchat  opgepakt.

Sponsored content

Op de kanalen van de influencer wordt tegen betaling bepaalde content over het merk of bedrijf geplaatst. Let hierbij wel op de Reclamecode Social Media en geef altijd aan dat het om een gesponsord item gaat!

Opsturen van producten

Dit soort campagnes hoeven niet perse vooraf afgesproken te worden, het merk stuurt gewoon producten op naar de influencer in de hoop dat hierover zullen bloggen, vloggen of posten op kun social media kanalen. De enige kosten die het merk hier aan heeft is het opsturen van het product en het product zelf. Deze actie heeft niet altijd kans van slagen, hoe groter en bekender de vlogger; hoe kleiner de kans dat een product snel gebruikt wordt. Kondig het opsturen bijvoorbeeld aan via een direct message! Maar alsnog, is deze optie altijd vrijblijvend succesvol.

Bent u na deze campagnes nog niet overtuigd van het mogelijk succes van influencermarketing? Dan beschrijven we hieronder een aantal mogelijke doelen voor een actie als deze:

 1. Meer traffic: Een campagne moet er voor zorgen dat de volgers van de influencer naar de website of social media kanalen van het merk gaan.
 2. Call to action: Volgers aanzetten tot een bepaalde actie, bijvoorbeeld het kopen van een bepaald product of aanmelden voor evenement.
 3. Brandawareness: Het vergroten van de naamsbekendheid van het merk of een bepaalde gebeurtenis/campagne.
 4. Promotie: Bijvoorbeeld het promoten van het Instagram-account via het account van de influencer, de doelgroep sluit dan uiteraard aan op het merk.

Het kiezen en inzetten van een influencer is dus niet iets dat u over één dag ijs beslist. Wees er zeker van dat de achterban van de influencer past bij uw merk, producten of organisatie en dat de influencer de producten gebruikt zoals gewenst.

Bent u op zoek naar begeleiding in de keuze voor een passende influencer? Neem eens een kijkje bij Influentials network bijvoorbeeld, agencies als deze zijn gespecialeerd in het connecten van merken en influencers!

Optimaliseer uw contentstrategie met deze 9 tips!

Gefeliciteerd! Uw website is live, de social media kanalen zijn opgestart en de contentkalender is ingericht. Klaar voor start? Zeker weten! Maar zit er wel een gestructureerde contentstrategie achter deze inspanning? Zo niet, dan kan al uw moeite al snel voor niets zijn geweest.

 

Laten we vooral beginnen bij het begin. U wilt uw organisatie online naam gaan geven of deze naam versterken, slim! En onmisbaar in onze tegenwoordig digitale wereld. Her en der heeft u tips opgedaan over hoe u het beste van start kunt gaan en bent dat dan ook meteen gaan doen. Maar bent u niet een stapje vergeten? Wie wilt u aanspreken? Hoe gaat dat het beste werken? En wat wilt deze doelgroep het liefst zien van uw organisatie? Daar komt een gedegen contentstrategie om de hoek kijken: het vooropgezette plan waarin staat vastgesteld hoe informatie met een bepaalde waarde voor een publiek kan helpen om uw organisatiedoel te bereiken.

Van start met de contentstrategie

In deze fase is het organisatiedoel al bepaald en ligt er nu alleen nog een Plan van Aanpak tot het bereiken van deze doelen op invulling te wachten. Het lijkt zo simpel, maar er gaat nog zeker wat werk aan vooraf voordat u écht kunt beginnen.

Stap 1: Begin met het indexeren  van de mogelijke middelen

We noemen dit een contentstrategie omdat hierin bekeken en besloten wordt welke middelen het beste kunnen werken voor uw organisatie. We gaan nog niet uit van (bijvoorbeeld) een social mediastrategie. Begin dus altijd met de vraag welk middel het beste kan bijdragen aan het behalen van uw vooraf bepaalde doel zoals bijvoorbeeld:

 • Merkmeerwaarde creëren
 • Naamsbekendheid vergroten
 • Meer bezoekers op website
 • Interactie met de doelgroep

Stap 2: Geef vorm aan uw publiek

Hoe meer u weet van uw publiek en hoe meer gebruik u van die kennis maakt, hoe groter de kans op geslaagde communicatie is. Uw publiek bestaat uit specifieke doelgroepen en het is daarom ook belangrijk uw publiek in meer specifieke doelgroepen te segmenteren. Richt de contentstrategie op een tastbaar persoon, dus niet zomaar “de klant” of “de Nederlander”. Wanneer u zich niet verdiept in de sociale context van het publiek kan uw contentstrategie zomaar niet aansluiten bij de mensen waar u zich op wilt richten. Er is online al veel te vinden betreft verschillende doelgroepen maar u kunt ook zelf op onderzoek uit gaan. Is dit nog een brug te ver? Duik dan eens wat dieper in persona’s. Deze persona is een type die uw doelgroep vertegenwoordigd en u als basis van uw communicatie kunt inzetten: “Wat is het probleem van Mark?”, “Waarom wilt Mark meer weten over…”.

Stap 3: Duik in de motivatie van het publiek

Uiteindelijk moet een contentstrategie onder andere antwoord bieden op de vraag “What’s in it for me?”, en dan niet voor u maar voor uw publiek. Hoe wordt het publiek beter van uw content? Men is nu eenmaal niet snel geneigd om iets te doen voor een ‘zender van content’ mits ze er zelf op een bepaalde manier iets aan over houden. Ga op zoek naar de persoonlijke motivatie van de doelgroep en zorg voor een grotere kans op het bereiken van het organisatiedoel. Het is lastig om op deze manier over een doelgroep na te denken, maar daarom geen reden om deze stap over te slaan!

Stap 4: Kill your darlings

De informatie die u met de doelgroep gaat delen moet (op welk kanaal dan ook) relevant, volledig, betrouwbaar en actueel zijn. Die prachtige ideeën die u al een tijdje op de plank had staan hoeven niet direct de prullenbak in, maar dit is wel een gevalletje “Kill your darlings”. Neem de houdbaarheid van langstaande ideeën scherp onder de loep en bepaal of de 4 keypoints relevant, volledig, betrouwbaar en actueel aansluiten op uw ideeën. Ga er niet vanuit dat content ‘King’ is, want uiteindelijk is uw gesprekspartner en dus de doelgroep ‘King’ om uw doel te kunnen bereiken!

Stap 5: Bepaal de aanpak

Zonder tactiek komt uw strategie nooit van de grond. De middelen zijn bepaald, de doelgroep uitgelicht en de ideeën gestructureerd. Dan is het nu tijd om te bepalen via welke middelen u welke boodschap wilt gaan communiceren. Het is hier al snel makkelijk te denken vanuit de homepage van uw website of ander platform maar dat is niet de beste plek om uw Plan van Aanpak te starten. Begin bij grote vriend Google, is dit niet de plek waar vrijwel iedere online zoektocht begint?! En waar komt de zoeker betreft uw organisatie dan weer op uit? Elke online dialoog met de doelgroep wilt u laten leiden tot actie. Op welke moment komt u momenteel op de radar van de zoeker en op welke momenten wilt u op de radar van de zoeker verschijnen?

Stap 6: Kies voor de juiste en passende middelen

De website, social media, intranet… Het zijn allemaal algemene benamingen die u in de eerste stap tot mogelijke middelen heeft kunnen rekenen. Ondertussen heeft u meer inzicht in de doelgroep, de ideeën en beoogde aanpak. Het is nu dan ook de hoogste tijd om te gaan bepalen welke middelen u daadwerkelijk in gaat zetten. Specificeer de gekozen middelen. Bijvoorbeeld zoals hieronder:

Social Media: Facebook en Instagram sluiten het best aan bij de organisatie en de beoogde doelgroep. Visueel, korte lijnen en mogelijk groot bereik.

Website: Portfoliopagina sluit het best aan bij de wensen van de doelgroep. Transparantie en bewijsvoering van kennis en kwaliteit.

Stap 7: Maak het meetbaar

Als u vooraf niet bepaald wanneer uw actie een succes is, kunt u ook nooit bewijzen dat uw organisatie succesvol is. Zorg er daarom altijd voor dat u meetbare doelen opstelt en daar prestatie indicatoren aan hangt. Dit kunnen kwantitatieve criteria die meer cijfergericht zijn zoals “Het marketingbudget met 5% verkleinen”, maar ook kwalitatieve indicatoren zoals “85% van de doelgroep vindt de content informatief”. Deze kwalitatieve indicatoren staan meer in het teken van waardering en beoordeling. Probeer aan ieder doel minimaal 3 prestatie indicatoren te hangen. Natuurlijk is het niet voor iedereen weggelegd in zo’n vaste structuur te werken, maar door uw resultaten te meten kunt u in het vervolg uw content zo snel en effectief mogelijk verbeteren doordat u inzicht heeft in de resultaten en interactie van voorgaande content.

Stap 8: Kies de benodigde meetinstrumenten

Wanneer u meetbare prestatie indicatoren opgesteld heeft, is het wel zo belangrijk dat u dan ook in staat bent om te meten of u die doelstellingen haalt. Bepaal nu al welke meetinstrumenten u in gaat zetten om dit te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de statistieken die de social media platforms u geven maar ook de analytics van uw website. Het is van belang dat er iemand in uw organisatie deze metingen verricht, analyseert en daarna rapporteert. Zo kan het management voorzien worden van bruikbare en op voor hun relevante cijfers en aanvullende concrete aanbevelingen ter verbetering.

Stap 9: Ga aan de slag!

Is uw contentstrategie opgesteld? Dan kunt u over gaan tot uitvoering! Content management is een continu proces; content verandert, doelstellingen veranderen, technologie ontwikkelt maar ook de organisatie en het publiek veranderen. Het is dan ook van groot belang dat de contentstrategie regelmatig opnieuw wordt bekeken en waar nodig wordt bijgesteld.

Heeft u toch nog vragen over het werken aan een contentstrategie of wilt u aan de hand genomen worden tijdens dit proces? Brandsync helpt u graag verder! Neem contact op via info@brandsync.nl of stuur ons een berichtje via Facebook