Contentmarketing 101

Stelt u zich eens voor.. Als directeur van een MKB-bedrijf heeft u geen team klaarstaan dat aan de slag gaat met het creëren van content. Ondertussen zit u al een uur naar een leeg document te staren en er lijkt maar geen einde aan te komen.. Wat ontzettend zonde van uw tijd!

Maar geen paniek, ook zonder uw hele planning overhoop te gooien of uw complete marketingbudget er doorheen te jagen kunt u aan contentmarketing doen. De oplossing zit hem namelijk niet in meer tijd, meer geld of meer content. Het is vooral een kwestie van een slimme aanpak.

Krijgt u het zelf niet voor elkaar? Brandsync helpt u natuurlijk graag en biedt verschillende pakketten aan om u te ondersteunen in het optimaliseren van uw content.

Frankwatching stelde onderstaande basisstappen op om u op gang te helpen!

Content-strategie-brandsync

Stap 1: Stel doelen op en houd deze scherp voor ogen

Vraag u hierbij het volgende af: Wat is uw uiteindelijke doel? Wat wilt u bereiken met contentmarketing? Denk hierbij aan: meer bezoekers op de website, beter gevonden worden, ondersteunen van het verkoopproces of meer service aan uw klanten bieden.

Tip: Vind u het lastig om deze doelen op te stellen? Begin dan eens bij de overkoepelende doelen van uw bedrijf of organisatie. Kunt u dit opsplitsen in kleinere stappen? En waar kan contentmarketing dan bijdragen aan dat doel?

Stap 2: Heeft u een contentstrategie?

Bijna de helft van de marketeers in Europa heeft geen contentstrategie. En dat is een probleem want het is belangrijk dat u weet wat u wilt bereiken en hoe u dat gaat doen. Dat maakt het uiteindelijk ook een stuk gemakkelijk om relevante content te schrijven. Deze contentstrategie hoeft echt geen compleet boekwerk te zijn maar wat u zeker niet over moet slaan zijn de volgende punten:

  • Welke doelen wilt u bereiken?
  • Wie is uw doelgroep?
  • Wat is de informatiebehoefte van de doelgroep? (Hierbij kunt u denken aan wat de klanten vaak aan u vragen, hier kunt u dan bij voorbaat al antwoord op geven in uw blog.)
  • Wie is er verantwoordelijk voor het creëren en promoten van de content?
  • Welke soort content gaat u maken? Denk hierbij behalve tekst ook aan afbeeldingen, video’s, handleidingen en infographics.

Tip: Betrek uw collega’s bij het uitdenken van deze strategie. Laat iedereen zoveel mogelijk zijn of haar bijdrage doen, zo creëert u direct draagvlak voor de komende contentmarketing-activiteiten.

Stap 3: Relevante content bepalen

Nu kunt u aan de slag met het bedenken van de content. Met welke content kunt u uw doelen gaan behalen? De onderwerpen waar u over gaat schrijven, bepaalt u dus aan de hand van uw eerder opgestelde doelen.

Stap 4: Leg uw ideeën vast

Nu u uw doelen scherp opgesteld heeft, is het ook een stuk makkelijker om relevante content te bedenken. U kunt nu vast een zeker een lijstje met interessante onderwerpen opstellen en deze kunt u het beste vastleggen in een zogenaamde contentkalender. Hierin noteert u welke content u wanneer gaat plaatsen. Ook legt u hierin vast wie daarvoor verantwoordelijk is en hoe u de blog gaat promoten. Wilt u dat uw blogs goed vindbaar zijn? Maak dan ook een aparte kolom in de contentkalender voor de zoekwoorden waar u zich op wilt richten.

Voor een voorbeeld van deze zogenaamde contentkalender kunt u gerust contact opnemen met Brandsync via info@brandsync.nl

Stap 5: Uitwerken van de content

Zo.. Het voorwerp staat op de rit, maar er is nog geen woord van de daadwerkelijke content geschreven. Daar is het nu tijd voor! Ga aan de slag met het schrijven van de verhalen rondom uw eerder bepaalde onderwerpen.

Tip: Schrijf uw content in een Word-document en gebruik de uitgebreide spel- en grammaticacontrole. Let wel: geen enkele tool is nog in staat om Nederlandse grammatica perfect te verbeteren (denk zinsopbouw/taalfouten). De beste grammatica-checker bent u uiteindelijk zelf.

Stap 6: Content promoten

Al dat voorbereidende werk heeft u natuurlijk niet voor niets gedaan, als het goed is weet u namelijk al voor wie u de content gecreëerd heeft, wat u er mee wilt bereiken en waar u de content gaat plaatsen en promoten. Dat staat namelijk allemaal in de contentkalender!

Tip: om in een later stadium tijd te besparen, is het slim om een contactenlijst op te stellen voor het promoten van uw content. Maak hierin een aantal categorieën van potentieel interessante partners en platforms. Deze deelt u dan in per doel of onderwerp.

Stap 7: Meten is weten!

Zo voor de hand liggend, maar deze stap wordt vaak vergeten. Wat levert alle geïnvesteerde tijd en energie op? Doordat u vooraf doelen hebt opgesteld, kunt u achteraf gemakkelijk meten of deze doelen behaald zijn of behaald gaan worden. Selecteer per doel een aantal statistieken door wat u betreft goede indicatoren zijn. Naamsbekendheid zou u kunnen meten in het aantal unieke bezoekers en de conversie in het aantal offerte aanvragen.

Tip: U kunt hiervoor Google Analytics gebruiken. Wanneer u gebruik maakt van bijvoorbeeld WordPress zit er een statistieken plug-in aan uw pagina gekoppeld en kunt u ook uitgebreide statistieken inzien.

Uiteindelijk draait het dus allemaal om het focussen op uw doelen en strategie. Deze zijn leidend bij alle keuzes die u maakt op het gebied van media, onderwerpen, promotie en evaluatie. Als u vanuit dit kader aan de slag gaat, zult u meer relevante en interessante content kunnen schrijven.