Optimaliseer uw contentstrategie met deze 9 tips!
Gefeliciteerd! Uw website is live, de social media kanalen zijn opgestart en de contentkalender is ingericht. Klaar voor start? Zeker weten! Maar zit er wel een gestructureerde contentstrategie achter deze inspanning? Zo niet, dan kan al uw moeite al snel voor niets zijn geweest.
Laten we vooral beginnen bij het begin. U wilt uw organisatie online naam gaan geven of deze naam versterken, slim! En onmisbaar in onze tegenwoordig digitale wereld. Her en der heeft u tips opgedaan over hoe u het beste van start kunt gaan en bent dat dan ook meteen gaan doen. Maar bent u niet een stapje vergeten? Wie wilt u aanspreken? Hoe gaat dat het beste werken? En wat wilt deze doelgroep het liefst zien van uw organisatie? Daar komt een gedegen contentstrategie om de hoek kijken: het vooropgezette plan waarin staat vastgesteld hoe informatie met een bepaalde waarde voor een publiek kan helpen om uw organisatiedoel te bereiken.
Van start met de contentstrategie
In deze fase is het organisatiedoel al bepaald en ligt er nu alleen nog een Plan van Aanpak tot het bereiken van deze doelen op invulling te wachten. Het lijkt zo simpel, maar er gaat nog zeker wat werk aan vooraf voordat u écht kunt beginnen.
Stap 1: Begin met het indexeren van de mogelijke middelen
We noemen dit een contentstrategie omdat hierin bekeken en besloten wordt welke middelen het beste kunnen werken voor uw organisatie. We gaan nog niet uit van (bijvoorbeeld) een social mediastrategie. Begin dus altijd met de vraag welk middel het beste kan bijdragen aan het behalen van uw vooraf bepaalde doel zoals bijvoorbeeld:
- Merkmeerwaarde creëren
- Naamsbekendheid vergroten
- Meer bezoekers op website
- Interactie met de doelgroep
Stap 2: Geef vorm aan uw publiek
Hoe meer u weet van uw publiek en hoe meer gebruik u van die kennis maakt, hoe groter de kans op geslaagde communicatie is. Uw publiek bestaat uit specifieke doelgroepen en het is daarom ook belangrijk uw publiek in meer specifieke doelgroepen te segmenteren. Richt de contentstrategie op een tastbaar persoon, dus niet zomaar “de klant” of “de Nederlander”. Wanneer u zich niet verdiept in de sociale context van het publiek kan uw contentstrategie zomaar niet aansluiten bij de mensen waar u zich op wilt richten. Er is online al veel te vinden betreft verschillende doelgroepen maar u kunt ook zelf op onderzoek uit gaan. Is dit nog een brug te ver? Duik dan eens wat dieper in persona’s. Deze persona is een type die uw doelgroep vertegenwoordigd en u als basis van uw communicatie kunt inzetten: “Wat is het probleem van Mark?”, “Waarom wilt Mark meer weten over…”.
Stap 3: Duik in de motivatie van het publiek
Uiteindelijk moet een contentstrategie onder andere antwoord bieden op de vraag “What’s in it for me?”, en dan niet voor u maar voor uw publiek. Hoe wordt het publiek beter van uw content? Men is nu eenmaal niet snel geneigd om iets te doen voor een ‘zender van content’ mits ze er zelf op een bepaalde manier iets aan over houden. Ga op zoek naar de persoonlijke motivatie van de doelgroep en zorg voor een grotere kans op het bereiken van het organisatiedoel. Het is lastig om op deze manier over een doelgroep na te denken, maar daarom geen reden om deze stap over te slaan!
Stap 4: Kill your darlings
De informatie die u met de doelgroep gaat delen moet (op welk kanaal dan ook) relevant, volledig, betrouwbaar en actueel zijn. Die prachtige ideeën die u al een tijdje op de plank had staan hoeven niet direct de prullenbak in, maar dit is wel een gevalletje “Kill your darlings”. Neem de houdbaarheid van langstaande ideeën scherp onder de loep en bepaal of de 4 keypoints relevant, volledig, betrouwbaar en actueel aansluiten op uw ideeën. Ga er niet vanuit dat content ‘King’ is, want uiteindelijk is uw gesprekspartner en dus de doelgroep ‘King’ om uw doel te kunnen bereiken!
Stap 5: Bepaal de aanpak
Zonder tactiek komt uw strategie nooit van de grond. De middelen zijn bepaald, de doelgroep uitgelicht en de ideeën gestructureerd. Dan is het nu tijd om te bepalen via welke middelen u welke boodschap wilt gaan communiceren. Het is hier al snel makkelijk te denken vanuit de homepage van uw website of ander platform maar dat is niet de beste plek om uw Plan van Aanpak te starten. Begin bij grote vriend Google, is dit niet de plek waar vrijwel iedere online zoektocht begint?! En waar komt de zoeker betreft uw organisatie dan weer op uit? Elke online dialoog met de doelgroep wilt u laten leiden tot actie. Op welke moment komt u momenteel op de radar van de zoeker en op welke momenten wilt u op de radar van de zoeker verschijnen?
Stap 6: Kies voor de juiste en passende middelen
De website, social media, intranet… Het zijn allemaal algemene benamingen die u in de eerste stap tot mogelijke middelen heeft kunnen rekenen. Ondertussen heeft u meer inzicht in de doelgroep, de ideeën en beoogde aanpak. Het is nu dan ook de hoogste tijd om te gaan bepalen welke middelen u daadwerkelijk in gaat zetten. Specificeer de gekozen middelen. Bijvoorbeeld zoals hieronder:
Social Media: Facebook en Instagram sluiten het best aan bij de organisatie en de beoogde doelgroep. Visueel, korte lijnen en mogelijk groot bereik.
Website: Portfoliopagina sluit het best aan bij de wensen van de doelgroep. Transparantie en bewijsvoering van kennis en kwaliteit.
Stap 7: Maak het meetbaar
Als u vooraf niet bepaald wanneer uw actie een succes is, kunt u ook nooit bewijzen dat uw organisatie succesvol is. Zorg er daarom altijd voor dat u meetbare doelen opstelt en daar prestatie indicatoren aan hangt. Dit kunnen kwantitatieve criteria die meer cijfergericht zijn zoals “Het marketingbudget met 5% verkleinen”, maar ook kwalitatieve indicatoren zoals “85% van de doelgroep vindt de content informatief”. Deze kwalitatieve indicatoren staan meer in het teken van waardering en beoordeling. Probeer aan ieder doel minimaal 3 prestatie indicatoren te hangen. Natuurlijk is het niet voor iedereen weggelegd in zo’n vaste structuur te werken, maar door uw resultaten te meten kunt u in het vervolg uw content zo snel en effectief mogelijk verbeteren doordat u inzicht heeft in de resultaten en interactie van voorgaande content.
Stap 8: Kies de benodigde meetinstrumenten
Wanneer u meetbare prestatie indicatoren opgesteld heeft, is het wel zo belangrijk dat u dan ook in staat bent om te meten of u die doelstellingen haalt. Bepaal nu al welke meetinstrumenten u in gaat zetten om dit te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de statistieken die de social media platforms u geven maar ook de analytics van uw website. Het is van belang dat er iemand in uw organisatie deze metingen verricht, analyseert en daarna rapporteert. Zo kan het management voorzien worden van bruikbare en op voor hun relevante cijfers en aanvullende concrete aanbevelingen ter verbetering.
Stap 9: Ga aan de slag!
Is uw contentstrategie opgesteld? Dan kunt u over gaan tot uitvoering! Content management is een continu proces; content verandert, doelstellingen veranderen, technologie ontwikkelt maar ook de organisatie en het publiek veranderen. Het is dan ook van groot belang dat de contentstrategie regelmatig opnieuw wordt bekeken en waar nodig wordt bijgesteld.
Heeft u toch nog vragen over het werken aan een contentstrategie of wilt u aan de hand genomen worden tijdens dit proces? Brandsync helpt u graag verder! Neem contact op via info@brandsync.nl of stuur ons een berichtje via Facebook!
Leave a Comment