Zo hou je de aandacht van je consument vast!

 

Ben je bekend met het fenomeen multiscreening? Nee? Wij durven te wedden dat je er op dit moment onbewust mee bezig bent!

Wat is multiscreening?
Multiscreening houdt in dat je op meerdere schermen tegelijkertijd actief bent. Dat kan bijvoorbeeld je computer en mobiele telefoon zijn of je televisie en Ipad. Uit een eye-tracking onderzoek van Marketingfacts is gebleken dat mensen 2,5 keer per minuut van aandacht wisselen tussen meerdere schermen. Daarnaast blijkt dat 50% van de fixaties op de schermen maximaal 10 seconden duren. De testpersonen wisselden dus om de 10 seconden van aandacht tussen de twee schermen die zij voor zich hadden. Met als effect dat multiscreeners, in vergelijking tot singlescreeners, zich veel minder herinnerden van wat zij zojuist hadden gezien.

Wat is de oorzaak van multiscreening?
In een maatschappij waarin wij altijd online en bereikbaar zijn, is het niet zo vreemd dat we geen rust kunnen bewaren. De ideale tijdsduur van een video is gemiddeld korter dan 30 seconden en bij elk digitaal nieuwsbericht of blog staat tegenwoordig een indicatie van de leesduur. Wij zijn helemaal getraind om snel informatie te scannen, vinden en direct weer door te schakelen. Daarbij zorgen de diverse schermen die wij gebruiken voor de nodige verleidingen. Zeg eens eerlijk. Ligt jouw telefoon naast je computer? En bekijk je direct de inkomende berichten zodra je telefoon af gaat? Of kijkt je televisie terwijl je tegelijkertijd op je Ipad aan het browsen bent?

De oplossing: een korte en krachtige kernboodschap

Hoe kun je als organisatie de interesse van jouw doelgroep lang genoeg vasthouden om je boodschap over te brengen?

  • Zorg ervoor dat je kernboodschap kort en krachtig is. Als deze duidelijk is en consistent herhaald wordt pikt de lezer deze, ondanks multiscreening, alsnog op.
  • Probeer je communicatie zoveel mogelijk audiovisueel te presenteren. Op deze manier brengt je de boodschap over via twee zintuigen, horen en zien. Zodra een van deze zintuigen is afgeleid, door een telefoongesprek of tweede scherm, neemt het andere zintuig de boodschap alsnog waar.
  • Het verrassingseffect van harde geluiden of flitsende beelden blijkt ook erg effectief te zijn. Bovendien zorgt het schrikelement van een aandachttrekker ervoor dat de boodschap beter herinnerd wordt.