Is personalisatie de toekomst van marketingcommunicatie?

Personalisatie in de marketingcommunicatie is HOT. We zien het overal voorbij komen. In video’s, nieuwsbrieven, content en zelfs op websites. Hoe komt het dat personalisatie ineens zo hot geworden is? Wat is het effect van het personaliseren van onze marketingcommunicatie middelen? En loont het om op deze nieuwe trendgolf te springen? BrandSync zet de feiten voor u op een rijtje!

Video

Dat de personalisatie van content hot is hebben we inmiddels wel door. De grootste uitdaging hierbij is om de Customer Journey te personaliseren. Zou het niet geweldig zijn om bijvoorbeeld een gepersonaliseerd overzicht van je uitgaven te krijgen, in plaats van een algemene e-mail? Veel beter in ieder geval dan al de willekeurige advertenties van tegenwoordig. Schieten met hagel, daar komen we tegenwoordig niet ver meer mee. Wat kunnen gepersonaliseerde video’s hierin voor ons betekenen?

Hoe worden gepersonaliseerde video’s gemaakt?
Klantgegevens uit CRM-systemen worden gebruikt als input voor gepersonaliseerde video’s. De gegevens uit de CRM-systemen worden automatisch in deze video’s verwerkt. Met als resultaat een gepersonaliseerde video met relevante content, specifiek geselecteerd voor de desbetreffende klant. De gegevens uit CRM-systemen zijn relatief makkelijk te exporteren, waardoor binnen no-time duizenden gepersonaliseerde video’s ontwikkeld kunnen worden. Deze video’s kunnen vervolgens via sms of e-mail verzonden worden.

Wat is het effect van gepersonaliseerde video’s?
Het toevoegen van persoonlijke informatie, zoals een naam of foto, creëert meer betrokkenheid bij de kijker. Dit komt omdat de kijker zich persoonlijk aangesproken en dus uniek voelt. Door al het algemene marketinggeweld dat ons om de oren vliegt, is het erg aangenaam om je als kijker voor de verandering persoonlijk aangesproken te voelen. Met als effect dat gepersonaliseerde video’s de kijker vanaf de eerste seconde meer triggeren. Deze vorm van video is ideaal om meer betrokkenheid te creëren, een hogere CTR te behalen of conversie te boosten.

Wat zijn de voordelen van persoonlijke video’s?

 • Je valt op tussen het marketinggeweld
 • De content wordt beter onthouden
 • Een hogere click-through-/click-to-open-ratio
 • Je houdt de aandacht van de kijker langer vast

Nieuwbrieven

Nieuwsbrieven versturen waar de abonnees blij van worden, dat wil iedere organisatie toch? Waarom sturen we dan nog steeds algemene berichten boordevol dubbele content of oninteressante opvul artikelen? De enige manier om de abonnee écht te interesseren is door informatie te delen binnen zijn of haar interessegebied. Dit realiseer je door persoonlijke samenvattingen toe te passen in de nieuwsbrieven.

Waarom werken de standaard nieuwsbrieven onvoldoende?

 1. Overload aan informatie
  Organisaties met meerdere doelgroepen versturen soms ook meerdere nieuwsbrieven. Voor elke doelgroep stellen zij een eigen nieuwsbrief samen. Vaak zijn abonnees op meerdere nieuwsbrieven van dezelfde organisatie geabonneerd. Hierdoor ontvangen zij dezelfde informatie via verschillende nieuwsbrieven. Dit leidt tot een overload aan (dezelfde) informatie over een overkoepelend onderwerp, waardoor abonnees zich sneller zullen uitschrijven. Persoonlijke samenvattingen zorgen ervoor dat de onderwerpen in de nieuwsbrieven daadwerkelijk interessant zijn voor de abonnee.
 2. Overvolle inbox
  Wanneer een abonnee meerdere nieuwsbrieven met dezelfde of soortgelijke informatie ontvangt, kan er interesse worden verloren. Dit vergroot de kans op verwijdering van de e-mail of zelfs uitschrijving van de nieuwsbrief. Een overvolle inbox aan e-mails of informatie resulteert in een lage attentiewaarde van de nieuwsbrief of het artikel. De interesse van de abonnees zal hierdoor afnemen, omdat zij het gevoel krijgen dat ze de organisatie niet meer goed kunnen volgen.

Wat zijn de voordelen van persoonlijke samenvattingen?

 • De maildruk van de abonnee neemt af
 • Ze verhogen de relevantie van de content
 • Creëren een hogere betrokkenheid van de abonnees
 • Creëren hogere open ratio’s en CTR (click through ratio)
 • De unieke openingen van de nieuwsbrieven stijgen
 • De kans dat abonnees zich uitschrijven verkleint
 • De verzendkosten van de nieuwsbrieven gaan omlaag
 • Het bespaart tijd

Online content

Dat gepersonaliseerde online content meer effect heeft dan algemene online content is geen geheim. Het is niet voor niets het toverwoord onder marketeers. Als het goed wordt toegepast is het een uitstekende methode om klanten te verleiden en aan je te binden. Maar welke mogelijkheden biedt personalisatie eigenlijk binnen de online klantbeleving? En hoe zet je personalisatie effectief in?

 1. Maak gebruik van een gepersonaliseerde aanhef in een directe mail
  Een directe mail, waarbij de lezer persoonlijk wordt aangesproken wordt vaker gelezen. De personalisatie triggert de lezer, omdat hij of zij denkt dat de mail speciaal voor hem of haar bedoeld is. Hierdoor zal de lezer de nieuwsbrief op zijn minst scannen op relevante informatie, wat kan resulteren in een verkoop.
 2. Creëer de allerbeste klantenservice
  Zou het niet heerlijk zijn om niet alle standaard vragen te hoeven beantwoorden, die totaal niet op jou van toepassing zijn? Hier kan gepersonaliseerde content voor zorgen. Het werkt eigenlijk hetzelfde als aan de telefoon. Je geeft jouw persoonsgegevens of login gegevens vrij en de klantenservice kan direct meekijken in jouw omgeving. Op deze manier kunnen zij sneller een oplossing voor jouw probleem vinden, zonder allerlei onnodige vragen te stellen.
 3. Stippel een gepersonaliseerde customer journey uit
  Met behulp van de data van de klant kan gemakkelijk een online customer journey uitgestippeld worden. Door de route te volgen die de klant door de website bewandelde, krijg je meer inzicht in de wensen en behoeftes van die specifieke klant. Door het verzenden van complimenterende content kan hier naadloos op ingespeeld worden.
 4. Teveel segmenteren gaat tegen je werken
  Als content teveel gesegmenteerd wordt, bestaat de kans dat de bezoekers van de website zich geen objectief beeld meer kunnen vormen over jouw organisatie). Zij ontvangen zoveel gepersonaliseerde content, dat de kern van de organisatie en de producten of diensten totaal aan hen voorbij gaat. Dit terwijl zij misschien ook openstaan voor andere producten of diensten, buiten de vastgestelde interesses om.

Website

Personalisatie is een middel dat ervoor zorgt dat content beter aansluit bij de wensen en behoeftes van de bezoeker. We willen af van de algemene communicatie en streven naar een unieke ervaring voor alle bezoekers. Dit klinkt misschien als oud nieuws, maar in de praktijk wordt dit nog te weinig doorgevoerd.

Wat zijn de Essentials van een gepersonaliseerde website?
Om de basis van je gepersonaliseerde website goed gefundeerd te krijgen, is het verstandig om meteen bij je marketing- of communicatiestrategie te bedenken hoe het platform zich zal aanpassen aan verschillende gebruikers. Dit is namelijk de enige manier om zeker te weten of alle ontwikkelende elementen geschikt zijn voor personalisatie. Houd er bij het ontwerpen van de website dus rekening mee dat een pagina zich moet kunnen aanpassen. Zowel aan de persona zelf als de fase van de customer journey waarin deze persona zich bevindt. Hier kun je vervolgens verschillende landingspagina’s aan toevoegen. Het gebeurt nog te vaak dat een uitgebreide set aan advertenties worden doorgestuurd naar een beperkte set landingspagina’s. Iedere advertentie neemt zijn eigen context mee. Houd er daarom rekening mee dat er voldoende landingspagina’s zijn voor diverse bezoekers met uiteenlopende interesses.

Wat zijn de voordelen van een gepersonaliseerde website?

 • Resulteert in meer relevante customer experiences
 • Zorgt voor de optimalisatie van conversie
 • Creëert meer loyaliteit
 • Verhoogd de customer engagement
 • Creëert meer herkenning

Overtuigd dat online personalisatie de toekomst van online marketingcommunicatie is? Of zien we iets over het hoofd? Wij van BrandSync zijn in ieder geval nieuwsgierig genoeg geworden om het uit te proberen. Ook geïnteresseerd om personalisatie in online marketingcommunicatie uit te proberen, maar heb je geen tijd of niet genoeg ervaring om dit zelf te doen? Neem contact op met melanie@brandsync.nl en wij helpen je graag verder!