Influencer marketing, is dat iets voor u?
Er is geen marketingsite meer waar u er nog omheen kunt: Influencer marketing. Flink gehyped of kan dit ook ontwikkeling voor uw onderneming betekenen? Zeker weten! Het alleen wel uiterst belangrijk dat u vooraf genoeg onderzoek doet naar een passende influencer, het aantal volgers zegt namelijk lang niet alles. Om u door deze afweging heen te helpen geven we hier een aantal tips. Maar! We beginnen even bij het begin want influencer marketing kan dus, wanneer u het op een passende manier inzet, echt een ontzettend krachtig middel zijn om een sterkere relatie met uw doelgroep op te bouwen.
Wie is die influencer?
Onder influencers rekenen we al snel vooral beroemde acteurs, atleten, modellen en socialites. Maar sla zeker de bekende bloggers, vloggers en jonge internetondernemers niet over. Per definitie wordt de influencer gevolgd door een grote community. Zoals de naam al zegt heeft deze persoon invloed op de community, ze worden door de volgers veelal gezien als voorbeeld en zijn daarom voor merken erg interessant om samenwerkingen mee aan te gaan. Grote merken hebben daarom vaak zeer hechte relaties met “hun” influencers.
Deze manier van marketing is een niet-promotionele manier van vermarkten waarbij merken hun moeite in opinieleiders stoppen in plaats van dat zij zich direct tot de doelgroep richten. Echt nieuw is deze manier van marketing natuurlijk niet. Sinds de 17e eeuw gebruiken we als al de bekrachting van anderen om beslissingen te nemen. Dat begon bij Josiah Wedgwood (die van het beroemde servies inderdaad) die koninklijke aanbevelingen gebruikte om een zeer bijzondere uitstraling voor zijn merk te creëren waardoor de waarde van zijn producten aanzienlijk steeg. Sindsdien volgden nog velen in zijn voetsporen. Hoe meer iemand verstand heeft of lijkt te hebben van het onderwerp, des te meer we deze persoon vertrouwen. En dat dit ook daadwerkelijk zo werkt, is al meerdere malen bewezen met verschillende studies. Dus een laagdrempelige, effectieve en budgetproof manier van promotie. En wie wilt dat nu niet?
Keuzes, keuzes, keuzes!
En dan komen de overwegingen… Welke influencer past bij uw bedrijf? Welke influencers zijn er allemaal? Wie heeft de juiste volgers in zijn of community? Kiest u voor een bekende influencer of is een micro-influencer meer wat bij uw visie past?
Laten we eerst eens bekijken welk types campagnes er vaak rondom influencers opgezet worden. Dit is natuurlijk niet wat u moét doen, maar wel wat het meest gedaan wordt.
Afilliate campagnes
Het merk geeft de influencer commissie over gekochte producten wanneer de koper via de influencer producten aanschaft. Door een code in de URL wordt dit zichtbaar.
Appearance campagnes
De influencer ontvangt de producten of het merk betaalt de influencer om de producten te gebruiken. Zowel online als offline wordt de influencer dan met de artikelen gezien. Met de status als trendsetter is de kans groot dat volgers het product ook willen.
Instagram take-over
Een vooraf bepaalde periode wordt het Instagram account van het merk overgekomen door de influencer. Deze post dan vanuit het merk maar nadrukkelijk onder zijn of haar eigen naam. Vaak promoot de influencer de Instagram take-over ook over zijn of haar eigen kanalen. Dit kan een hoop nieuwe volgers opleveren. Een take over wordt zo ook op Snapchat opgepakt.
Sponsored content
Op de kanalen van de influencer wordt tegen betaling bepaalde content over het merk of bedrijf geplaatst. Let hierbij wel op de Reclamecode Social Media en geef altijd aan dat het om een gesponsord item gaat!
Opsturen van producten
Dit soort campagnes hoeven niet perse vooraf afgesproken te worden, het merk stuurt gewoon producten op naar de influencer in de hoop dat hierover zullen bloggen, vloggen of posten op kun social media kanalen. De enige kosten die het merk hier aan heeft is het opsturen van het product en het product zelf. Deze actie heeft niet altijd kans van slagen, hoe groter en bekender de vlogger; hoe kleiner de kans dat een product snel gebruikt wordt. Kondig het opsturen bijvoorbeeld aan via een direct message! Maar alsnog, is deze optie altijd vrijblijvend succesvol.
Bent u na deze campagnes nog niet overtuigd van het mogelijk succes van influencermarketing? Dan beschrijven we hieronder een aantal mogelijke doelen voor een actie als deze:
- Meer traffic: Een campagne moet er voor zorgen dat de volgers van de influencer naar de website of social media kanalen van het merk gaan.
- Call to action: Volgers aanzetten tot een bepaalde actie, bijvoorbeeld het kopen van een bepaald product of aanmelden voor evenement.
- Brandawareness: Het vergroten van de naamsbekendheid van het merk of een bepaalde gebeurtenis/campagne.
- Promotie: Bijvoorbeeld het promoten van het Instagram-account via het account van de influencer, de doelgroep sluit dan uiteraard aan op het merk.
Het kiezen en inzetten van een influencer is dus niet iets dat u over één dag ijs beslist. Wees er zeker van dat de achterban van de influencer past bij uw merk, producten of organisatie en dat de influencer de producten gebruikt zoals gewenst.
Bent u op zoek naar begeleiding in de keuze voor een passende influencer? Neem eens een kijkje bij Influentials network bijvoorbeeld, agencies als deze zijn gespecialeerd in het connecten van merken en influencers!
Leave a Comment